Klachten of pijn in je lichaam kun je soms krijgen door stress, depressie of angst. Dit zijn psychosomatische klachten. Je klachten hebben dan geen lichamelijke oorzaak, maar zijn het gevolg van spanning.

Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als je steeds gespannen bent en niet meer kunt ontspannen, dan herstellen je lichaam en geest zich niet genoeg. Zo ontwikkel je psychosomatische klachten. De oefentherapeut leert je om beter met stress om te gaan en zo je lichaam en geest weer in balans te brengen.

Wat zijn symptomen van psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, waarbij de arts geen medische oorzaak kan vinden. Er is dus geen ziekte of aandoening die de oorzaak is van je klachten.
Soms was er wel een ziekte, maar blijven de klachten bestaan terwijl de ziekte al over is. Toch ervaar je échte lichamelijke klachten. Je verzint het niet en de klachten gaan niet vanzelf over.

De oefentherapeut kan je helpen bij psychosomatische klachten en symptomen als:

Pijn

Stress

Slaapproblemen

Angstklachten
je bent angstig
je voelt paniek
je bent snel van streek
Ademhalingsproblemen
je voelt je duizelig
je bent benauwd
het lijkt alsof je niet genoeg lucht kunt inademen
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Ook Aanhoudende Lichamelijke klachten vallen onder psychosomatische klachten. ALK zijn lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren, waarbij grondig medisch onderzoek geen duidelijke lichamelijke (somatische) oorzaak aan het licht heeft gebracht. Dit type klachten wordt ook wel SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).
Oorzaken psychosomatische klachten
Psychosomatische klachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Je kunt stress en spanning ervaren door bijvoorbeeld:
(te) hoge werkdruk
relatieproblemen
een trauma
een ongeluk
verlies en rouw
werkloosheid
blijvende ruzie of meningsverschillen
Ook hoe je met problemen omgaat heeft invloed op het ontstaan van psychosomatische klachten.
Behandeling: wat te doen bij psychosomatische klachten?
Je gaat samen met de oefentherapeut op zoek naar de oorzaak van je psychosomatische klachten. De oefentherapeut neemt tijdens de intake jouw persoonlijke situatie door. Je bespreekt je hulpvraag en klachten en het effect hiervan op je dagelijkse leven. De oefentherapeut doet als het nodig is ook een lichamelijk onderzoek en kijkt naar je houding en manier van bewegen.
 
Samen met jou stelt de oefentherapeut een behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden. Je werkt samen met je oefentherapeut aan
het herkennen van stress en spanning
leren ontspannen
gezond leren ademen en bewegen
inzicht krijgen in je gedachten, gevoelens en gedrag
het vinden van een gezonde manier om spanning en gevoelens te uiten en verwerken
het aanpassen van je leefstijl
Tijdens de oefentherapie behandeling werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan.
 
Je krijgt adviezen en oefeningen die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijks leven. De oefentherapeut leert jou wat je zelf kunt doen om psychosomatische klachten te voorkomen of aan te pakken.