Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en een combinatie van beweging en rust.

Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. Je kunt wel iets tegen de klachten doen en beter om leren gaan met de klachten, bijvoorbeeld met oefentherapie Mensendieck (zie voor meer informatie over de behandeling onder Chronische Pijn). Goede slaaphygi├źne is van groot belang omdat het bekend is dat pijnklachten erger worden bij onvoldoende nachtrust. De slaapoefentherapeut kan u hierin begeleiden.